Αν ήρθατε για διακοπές στην Νεα Πέραμο και έχετε όρεξη να εξερευνήσετε  τις γύρω περιοχές νοικιάζοντας αυτοκίνητο ή μηχανή τότε η περιοχή έχει να σας προσφέρει μερικά μοναδικά αξιοθέατα και μέρη μέσα στην φύση που θα σας κάνουν να ξεφύγετε και να χαλαρώσετε. Παρακάτω παρατίθεται μια λίστα με μερικά μόνο από τα μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε.

Δάση πυκνά, παραλίες απέραντες, χωριά ζωντανά, μύθοι, ιστορία, ομορφιά. Είναι λίγες μόνο από τις λέξεις που περιγράφουν την περιοχή. Μύθοι και χρυσός μοιράζονται ισόποσα τη φήμη του Παγγαίου. «Χρυσοφόρο Παγγαίο»: δυο λέξεις που ‘χουν γίνει μία.

Με καζάνια και οινοποιεία αμέτρητα, πάντα φιλόξενα. Με οξιές που φτιάχνουν πολύχρωμο φόντο σε ονειρικές πεζοπορικές διαδρομές, με κάστανα που γιορτάζονται και τσουρουφλίζουν τα ανυπόμονα δάχτυλα και μανιτάρια που φυτρώνουν στην άκρη του δρόμου, πλάι στα στοιβαγμένα ξύλα, τα έτοιμα για το τζάκι. Με μια θέα από την κορυφή να σου πέφτουν τα σαγόνια. Καβάλα και Θάσος στο πιάτο, χερσόνησος του Αθω σε απόσταση… χεριού, Σαμοθράκη και Λήμνος καμιά φορά, σαν σκιασμένη υπόμνηση.

Με αρχαία ιερά, βυζαντινά κάστρα, βραχογραφίες αρχαιοτάτων χρόνων. Όλα παράβυστα σημάδια μέσα στη πυκνή βλάστηση ή στις απόκρημνες πλαγιές, που σε περιμένουν να τα εξερευνήσεις.

Δεκαπέντε χιλιόμετρα δυτικά της Καβάλας, σώζονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης των Φιλίππων. Το αρχικό όνομα της πόλης ήταν Κρηνίδες, από τους Θασίτες αποίκους που την ίδρυσαν, ενώ μετονομάστηκε σε Φιλίππους από τον πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου, Φίλιππο Β’. Ιδιαίτερη σημασία απέκτησε μετά το 42 π.Χ. μετά την κατάκτηση της από τους Ρωμαίους, λόγω της Εγνατίας Οδού αλλά και των ορυχείων χρυσού της περιοχής. Η πόλη αποτελεί ορόσημο για την χριστιανοσύνη, καθώς ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε εκεί την πρώτη χριστιανική εκκλησία της Ευρώπης το 50 μ.Χ. Σήμερα, εξακολουθούν να γίνονται ανασκαφές στην περιοχή, οι οποίες στο παρελθόν έχουν αναδείξει τμήματα της αγοράς, των ανακτόρων, των τειχών, κ.ά., με πιο σημαντικό το αρχαίο θέατρο το οποίο λειτουργεί έως και σήμερα κατά τη διάρκεια του ομώνυμου Φεστιβάλ τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το αντίστοιχο μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει ευρήματα όλων των ιστορικών περιόδων της περιοχής. Το εισιτήριο εισόδου κοστίζει 4.00€ για τους ενήλικες, 2.00€ για τους συνταξιούχους και μαθητές εκτός Ε.Ε., ενώ για μαθητές και φοιτητές από χώρες της Ε.Ε. η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το πηλοθεραπευτήριο ή λασπόλουτρο Κρηνίδων όπως το λένε οι ντόπιοι, δεν είναι μέρος που θα επισκεφτεί κανείς για την φυσική ομορφιά του αλλά για να κάνει κάτι ασυνήθιστο και καλό για την υγεία του.

Κατά το παρελθόν, γεωλογικές, οικολογικές, βιολογικές, χημικές συνθήκες και πολύπλοκοι μεταξύ τους φυσικοί μηχανισμοί στάθηκαν ευνοϊκοί καθώς δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον μέσα στο οποίο παρασκευάσθηκε και ωρίμασε με φυσικό τρόπο ο θεραπευτικός πηλός.

Η πηλοθεραπεία βασίζεται στη χρήση του λεγόμενου “ώριμου” πηλού. Η εφαρμογή του πηλού είναι δυνατόν να είναι ολική ή μερική, με εμβάπτιση του σώματος σ’ αυτόν ή με επάλειψη. Η δράση της πηλοθεραπείας οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες: μηχανικό, θερμικό και χημικό.

Στο δρόμο Σερρών- Καβάλας, στα όρια του Νομού, στη βόρεια πλευρά του κατάφυτου όρους Παγγαίου, σε μια θαυμάσια τοποθεσία, σε υψόμετρο 753 μ., βρίσκεται η Ι. Μ. Παν. Εικοσιφοίνισσας. Το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ελλάδα  και στην Ευρώπη αλλά και αληθινό ησυχαστήριο, προσελκύει πλήθος πιστών για να προσκυνήσουν την αχειροποίητη εικόνα της Θεοτόκου. Η Μονή, φορτωμένη με ιστορία αιώνων, αγώνες, καταστροφές, έχει να παρουσιάσει μεγάλη συνεισφορά στη διατήρηση του αναλλοίωτου της Ελληνικής ψυχής από τους διάφορους κατακτητές. Λεηλατημένη και κατεστραμμένη κατ’ επανάληψη, ανοικοδομήθηκε το έτος 1965. Οι 25 Μοναχές που αριθμεί η Μονή, τηρούν υποδειγματικά τάξη, καθαριότητα και τιμούν τη φιλοξενία

Το σπήλαιο πηγών Αγγίτη είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου (με μήκος 21 χιλιόμετρα) και βρίσκεται στην Προσοτσάνη του νομού Δράμας. Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο γεγονός ότι στο δάπεδό του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει τεράστιους σταλακτίτες. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων ενώ συνολικά εκτείνεται σε μήκος άνω των 21 χιλιομέτρων. Εντυπωσιακή είναι η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό. Στον υπόγειο ποταμό του σπηλαίου καταλήγουν μεταξύ άλλων, τα νερά του λεκανοπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου. Το σπήλαιο ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη μαζί με άλλα τέσσερα γνωστά σπήλαια, μεταξύ των οποίων και το φημισμένο Σπήλαιο Αλιστράτης.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και ένας χαυλιόδοντας από μαμούθ, που φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο Δράμας. Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί επίσης μοναδικά είδη ψαριών, όπως η μπριάνα και το τυλινάρι σε βάθη 6.500 μέτρων, καθώς και ένα μοναδικό είδος ημιδιάφανης πετροκαραβίδας σε βάθος 7.100 μέτρων από την επιφάνεια του σπηλαίου.

Ο ποταμός Νέστος σας δελεάζει να τον ακολουθήσετε με οποιοδήποτε μέσο και να έρθετε σε άμεση επαφή με καταπράσινα δάση, γραφικά χωριουδάκια από άλλες εποχές, πνιγμένα στην φύση μονοπάτια, δασικά χωριά και προστατευόμενους υγροβιότοπους.

Μια υδάτινη διαδρομή σπάνιας ομορφιάς και φυσιολατρικού χαρακτήρα που επιφυλάσσει στον απροετοίμαστο οδοιπόρο (ή ταξιδιώτη) μοναδικές συγκινήσεις και εμπειρίες. Απροετοίμαστο, γιατί δεν είχε συνειδητοποιήσει πως ακολουθώντας την ροή του ποταμού είτε με αυτοκίνητο είτε με τον σιδηρόδρομο θα ερχόταν σε επαφή με την μαγεία της φύσης στην πιο «καθαρή» της μορφή. Εν ολίγοις, στην περίπτωση του Νέστου, σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός.